Od 26. do 28. januara na Beogradskom sajmu uspešno je održan četvrti Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, Agro Belgrade 2023.

Na ovom trodnevnom sajamsko-konferencijskom događaju predstavilo se više od 500 izlagača iz Srbije, regiona Balkana i sveta, među kojima su proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća, poljoprivredna mehanizacija, sistemi protivgradne zaštite, sistemi za navodnjavanje i ostala oprema, rasadnici, semenske i hemijske kuće, kao i druge kompanije iz industrije. Agro Belgrade 2023 bio je i mesto predstavljanja potencijala lokalnih samouprava u oblastima voćarstva i povrtarstva.

Agro Belgrade 2023 je svečano otvorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Jelena Tanasković, a pored nje na otvaranju su govorili i drugi visoki zvaničnici iz Srbije i regiona. Među njima su bili gradonačelnik grada Beograda Aleksandar Šapić, ambasador SAD-a u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Joost Reintjes, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković.

Pored sajamskog dela, održano je i 10 konferencijskih sesija sa temama ključnim za industriju, kao što su perspektive tržišta u 2023. godini, prilagođavanje na uticaj klimatskih promena, razvoj radne snage, digitalizacija poljoprivrede, finansiranje, transport, kao i mnoge druge. O njima je govorilo više od 20 stručnjaka i predstavnika domaćih i stranih kompanija, institucija i organizacija relevantnih za oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva. Snimci konferencijskih sesija dostupni su na zvaničnom YouTube kanalu sajma Agro Belgrade.

Za proizvođače i prerađivače voća i povrća organizovana je B2B zona gde je uspešno održano 275 sastanaka sa vodećim domaćim i regionalnim kupcima i distributerima.

Agro Belgrade 2023 u brojkama:

Broj dana: 3

Broj izlagača: 528

Broj država učesnika: 14

Broj posetilaca: 28.000

Broj konferecijskih sesija: 10

Broj učesnika konferencijskog programa: 670

Broj B2B sastanaka: 275

Kako je sve izgledalo možete pogledati u galeriji fotografija kao i na zvaničnom YouTube kanalu sajma Agro Belgrade.

Agro Belgrade 2023 podržan je od strane projekta ,,Velika mala privreda” koji finansira USAID, a realizuje ACDI/VOCA, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Grad Beograd-Sekretarijat za poljoprivredu i NALED, dok je zemlja partner Kraljevina Holandija.

Vidimo se naredne godine na sajmu Agro Belgrade 2024!