Berry Business Forum, prva konferencija specijalizovana za industriju bobičastog voća u Srbiji, održana je 6. i 7. oktobra ove godine.

Uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Ambasade Kraljevine Holandije u Republici Srbiji i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na jednom mestu okupili smo srpske i regionalne uzgajivače, domaće i međunarodne stručnjake, dobavljače i distributere uključene u proizvodnju bobičastog voća.

Prvog dana, 6. oktobra, na Beogradskom sajmu, održana je konferencija na kojoj se, u okviru četiri panela, diskutovalo o domaćem i međunarodnom tržištu svežeg bobičastog voća, pravima proizvođača u korelaciji sa dobrim sadnim materijalom, uticaju klimatskih promena na proizvodnju bobičastog voća i finansiranju poljoprivrede u Srbiji.

Konferenciju je otvorio gospodin Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. Ovom prilikom govorio je o porastu izvoza jagodastog voća od početka godine: ,,Malina zauzima 40% od ukupnog izvoza voća iz Republike Srbije. Za prvih devet meseci ove godine, izvoz jagodastog voća, u iznosu od 318 000 000 evra, gotovo 30% je veći u odnosu na isti period prethodne godine“.

Gospodin Stanojević je takođe istakao podatak o ekspanziji proizvodnje borovnice u Srbiji: ,,Pored odomaćenih proizvodnji maline i kupine, važno je reći da je u prethodnih nekoliko godina došlo do prave ekspanzije novih zasada borovnice. Njih sada imamo skoro 3000 ha. Iz Uprave za agrarna plaćanja imamo podatak da je za podsticanje zasada borovnice u prošloj godini izdvojeno skoro 200 000 000 dinara, što je bilo dovoljno da se podigne novih 150 ha“.


Otvaranju je prisustvovao i gospodin Joost Reintjes, ambasador Kraljevine Holandije u Repulici Srbiji. Pored pohvala na račun bilateralne saradnje Holandije i Srbije, izneo je i svoja zapažanja o značaju BBF-a za uspeh u ovom sektoru poljoprivrede: ,,Berry Business Forum sledi recept zlatnog trougla uspešne agrikulture Holandije. Omogućava razmenu iskustava, unapređenje znanja i saradnju u pravcu održive proizvodnje u budućnosti“.

Imali smo čast da na otvaranju govori i gospođa Susan K. Fritz, direktorka misije USAID-a u Srbiji . „Srpska poljoprivreda se u poslednjih deset godina ubrzano razvijala, a mi smo srećni što smo mogli da podržimo taj razvoj. Prepoznali smo kvalitet poljoprivrednih proizvoda i videli potencijal za agrobiznis. Mislim da se svi slažemo da poljoprivredni sektor u Srbiji nije dostigao svoj pun potencijal i daleko je od toga. Zbog toga je potrebno nastaviti napredak,“ izjavila je ovom prilikom.

Takođe, gospođa Fritz je naglasila značaj Berry Business Forum-a na putu ka dostizanju punog potencijala srpskog voćarstva: ,,Oduševljena sam što USAID nastavlja da podržava proizvođače. Berry Business Forum je značajna prilika da se bolje upoznamo sa tržištem i raznim mogućnostima, što je bitno za dalji napredak u ovom sektoru.“

Na naše veliko zadovoljstvo, odziv za prisustvovanje konferencijskom delu BBF-a bio je veliki! U rekordnom roku popunili smo sva mesta rezervisana za slušaoce, čiji je broj bio ograničen usled aktuelne epidemiološke situacije.

Za sve zainteresovane za proizvodnju bobičastog voća koji nisu uspeli da se prijave za BBF, dostupan je snimak konferencije na zvaničnom YouTube kanalu Agro Belgrade-a, OVDE. 

Drugi dan BBF-a, 7. oktobar, obeležila je poseta plantažama Agro Bel System , jednog od vodećih domaćih proizvođača bobičastog voća, kao i poseta Horticentar Adria DOO, regionalnom zastupniku, uvozniku i distributeru holandskih mineralnih đubriva.

Kako je sve izgledalo, možete pogledati u galeriji fotografija!

Berry Business Forum bila je jedinstvena prilika za učenje, ali i umrežavanje sa akterima direktno ili indirektno uključenim u proces proizvodnje, prerade i plasmana bobičastog voća!

Radujemo se narednoj godini i novom BBF-u!