U organizaciji Agro Belgrade-a, a uz podršku partnera Ambasade Kraljevine Holandije u Republici Srbiji i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Prima Bio Solutions generalnog i drugih sponzora, treći put zaredom na Beogradskom sajmu održan je Berry Business Forum. I ove godine uspeli smo da na jednom mestu okupimo srpske i regionalne uzgajivače, domaće i međunarodne stručnjake, dobavljače i distributere uključene u proizvodnju bobičastog voća.

Forum je 12. oktobra svečano otvorila gospođa Vedrana Ilić, pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije koja je ovom prilikom izjavila da se nalazimo u veoma izazovnoj godini za poljoprivredu kada su globalne prilike u pitanju i da su nam više nego ikada potrebni skupovi ove vrste. Govoreći o godišnjim podsticajnim merama Ministarstva, Ilić je dodala: ,, Preporuka našeg Ministarstva poljoprivrednim proizvođačima je da se udružuju, da se organizuju u zadruge, kako bi na inostranim tržištima mogli lakše da nastupaju, pre svega zbog kvantiteta i kvaliteta voća. Istakla je i da: ,,svi zajedno moramo da radimo na poziciji Srbije u međunarodnim tržišnim okvirima kako bi se borili za svakog pojedinačnog kupca u inostranstvu i omogućili bolji plasman“.

Otvaranje je svojim govorom uveličao i gospodin Koen van Ginneken, ataše za poljoprivredu Kraljevine Holandije i ovom prilikom pomenuo značaj dosadašnjeg projekta Srbije i Holandije za unapređenje proizvodnje i plasmana bobičastog voća kroz razmenu znanja i iskustva: ,,Ponosni smo na ono što smo do sada postigli. Učimo jedni od drugih i želimo da sektor bobičastog voća bude još organizovaniji, profesionalniji, kao i da se postigne ekonomska i ekološka održivost. Naravno, kada se projekat završi, to ne znači i da se naša saradnja time završava – ovaj projekat je posejao seme jedne dugoročne saradnje“.

Ovogodišnji Berry Business Forum u fokusu je imao tri panel diskusije na kojima su o novim sortama sadnog materijala – pravima i obavezama, tržištu bobičastog voća i iskustvu saradnje kroz Projekat ,,Holandska rešenja za sektor bobičastog voća u Srbiji“ govorili predstavnici relevantnih institucija, organizacija i lanaca distributera, ali i domaći i holandski proizvođači i stručnjaci za proizvodnju bobičastog voća. Snimke svih panel diskusija možete pogledati na našem zvaničnom YouTube kanalu, OVDE.

Forum su zatvorili gospodin Fred Evers, koordinator Projekta ,,Holandska rešenja za sektor bobičastog voća u Srbiji” i gospodin Vladimir Živanović, organizator i direktor Agro Belgrade-a, koji je iskoristio priliku da se zahvali učesnicima i partnerima i pozvao sve da budu deo narednog Agro Belgrade sajma koji je zakazan za period od 25-27. januara 2024.

Galeriju fotografija možete pogledati OVDE.