Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2024 održan je na Beogradskom sajmu od 25. do  27. januara. I ove godine, Agro Belgrade potvrdio da je vodeći sajamsko-konferencijski događaj u regionu i da predstavlja mesto poslovnih prilika, sticanja znanja i povezivanja proizvođača svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kupaca i predstavnika maloprodajnih lanaca, potom proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća, kao i drugih kompanija i stručnjaka iz industrije.

Agro Belgrade 2024 u brojkama:

Broj dana: 3
Broj izlagača: 531
Broj država učesnika: 15
Broj posetilaca: 30.000
Broj konferencijskih sesija: 8
Broj učesnika konferencijskog programa: 700
Broj B2B sastanaka: 300

Agro Belgrade 2024 se organizuje uz podršku Projekta “Velika mala privreda” koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda i Privredne Komore Srbije, dok je prijatelj sajma Budimka.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Jelena Tanasković je prilikom svečanog otvaranja sajma poručila: „Poljoprivreda zauzima značajno mesto u programu Vlade i ono što je drugačije, posvetili smo se svakom pojedinačnom poljoprivredniku. U programu koji smo predstavili, trudimo se da onima koji možda razmišljaju da li da se bave proizvodnjom ili šta da urade u narednim godinama, da li da povećaju ili smanjuju proizvodnju, da im poručimo da ne treba da imaju dileme i da sve ono što ih je možda dvoumilo u toj odluci, sada treba da bude iza nas. Imamo jedan transparantan pristup ka proizvođačima i predvidljivost u smislu subvencija, što je najviše do sada i što se vidi iz budžeta od 119 milijardi dinara i od svih kreditnih linija koje nisu u tom iznosu i onoga što smo spremili kroz IPARD 3 program od ukupno 600 miliona evra za poljoprivredni sektor do 2027. godine. Tu su i drugi projekti koje tek spremamo da ponudimo našim poljoprivrednicima u smislu modernizacije opreme, izvora finansiranja i svega ostalog potrebnog da bi poljoprivreda podigla svoju konkurentnost. Mi smo opredeljeni ka evropskom tržištu, ali apsolutno ne odustajemo ni od otvaranja novih tržišta.“

„Ovaj sajam jeste mlad, ali je već postigao značajan uspeh u Srbiji i regionu. Zato ga i podržavamo jer sajmovi služe za spajanje ljudi i sticanje novih znanja. Grad Beograd ima dosta prostora za napredak u poljoprivredi, kako organskoj, tako i konvencionalnoj. Mi smo ove godine izdvojili značajna sredstva za subvencionisanje poljoprivrede. Preko 500 miliona dinara ćemo uložiti u mala gazdinstva, a jedan značajan deo u voćarstvo i povrtarstvo. Takođe, u zadnjih pet godina sa poljoprivrednim fakultetom organizujemo besplatne edukacije za sve poljoprivrednike sa teritorije Beograda“, izjavio je Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda, Savo Pavičić.

Ambasador SAD-a u Srbiji, Kristofer Hil je istakao: „ Ponosni smo što je Vlada SAD preko Američke agencije za međunarodni razvoj, bila u mogućnosti da doprinese daljoj modernizaciji srpskog poljoprivrednog sektora. I posebno smo ponosni, što je USAID doprineo osnivanju upravo ovog sajma pre pet godina. Nadam se da ovo okupljanje sa predstavnicima iz regiona govori da poljoprivreda zaista treba region koji je otvoren, sa granicama koje ne razdvavaju, već povezuju i zato podržavamo sve regionalne inicijative koje rade na integraciji, posebno Otvoreni Balkan. I zato je važno da se sa novom energijom ponovo posvetimo omogućavanju saradnje u regionu koja će doprineti miru i sigurnosti.“

Kao i prethodnih godina, otvaranju i obilasku izlagačkog dela prisustvovali su i ministri poljoprivrede iz regiona, Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Crne Gore.

Na sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz Srbije i regiona, a drugi dan je rezervisan i za unapred zakazane poslovne sastanke između 90 domaćih i regionalnih firmi i oko 20 kupaca iz Srbije, regiona, ali i Velike Britanije, Kanade, Poljske, Rumunije, Indije.

Već petu godinu zaredom, događaj uspešno skreće pažnju Srbije i regiona, a sve više i međunarodnih kupaca na potencijal srpske i regionalne industrije voća i povrća, na potrebu za integrisanjem na lokalnom i međunarodnom tržištu, istovremeno pružajući odgovore na aktuelne izazove sa kojima se industrija suočava.

25 i 26. januara u Hali 1a održan je i bogat konferencijski program sa temama ključnim za industriju, kao što su izvozni rezultati voća i povrća u 2023 i perspektive za 2024. godinu, potencijali i aktuelni izazovi tržišta, proizvodnja voća i povrća premijum kvaliteta bez ostataka pesticida, trendovi u transportu voća na strana tržišta, kao i o savremenom prenosu znanja. O njima je govorilo 25 domaćih i inostranih stručnjaka i predstavnika kompanija, institucija i organizacija relevantnih za oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva.