Proizvodnja bobičastog voća koje se u Srbiji gaji na 36.000 hektara ima uzlazni trend a očekujemo da razmena iskustava i znanja na drugom Berry Business Forum-u tome dodatno doprinese, poručila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić. Otvarajući jednodnevni regionalni forum ona je izjavila: “Mislim da je ovaj forum odlična prilika da se svake godine susretnu vodeći akteri iz ove oblasti velikog broja zemalja, što svakako doprinosi razvoju ne samo ekonomske saradnje već i unapređenju tehnologija proizvodnje i prerade jagodastog voća. Srbija je poznata po jagodastom voću. Smrznuta malina je vodeći izvozni proizvod srpske prehrambene industrije, a na sve većim površinama gaji se jagodasto voće poput borovnica, jagoda ili kupina. Jagodasto voće u 2021. godini se gajilo na površini od ukupno 36.000 ha. Malina je bila prva na 21.000 ha, jagoda na 7.000 ha, kupina je imala površinu od 5.000 ha i borovnica 2.500 ha”.

Ambasador Holandije Joost Reintjes ocenio je da je za tu zemlju saradnja u poljoprivredi, ne samo u sektoru bobičastog voća, veoma značajna. On je istakao da su na biznis forumu prisutne neke od vrhunskih kompanija iz Holandije. Ocenio je da kombinovanje tehnike i stručnih znanja vode sjajnoj saradnji dve države u ovom segmentu poljoprivrede.. Ambasador je naveo da su ljudi iz holandskih kompanija ove nedelje posećivali voćare i firme u Srbiji, te da će razmena iskustava biti nastavljena sledeće nedelje u Holandiji. Razvoj ove saradnje on vidi kao priliku da se dodatno osnaži saradnja Srbije i Holandije.

Sašo Risteski iz USAID-ovog Economic Development Governance and Enterprise Growth Projekta ocenio je da je Berry Business Forum prilika za dodatno umrežavanje u regionu, na čemu, kao i podržavanje evro integracija, ta organizacija radi kroz realizaciju projekta od 2019. godine. Od foruma on osim razmene informacija i iskustava očekuje uspostavljanje novih kontakata proizvođača, trgovaca i izvoznika. Ristovski, uz rezultate koje skup donosi, očekuje da forum postane tradicionalni godišnji regionalni događaj u ovom sektoru voćarstva.

Isidora Šmigić iz NALED-a govorila je na panelu o radnoj snazi. Ona je ovom prilikom istakla projekat zapošljavanja radne snage koji je pokrenula ova organizacija. “Dakle, novina uvedena sa ovim sistemom jeste da se više ne potpisuje ugovor i da se smanji administracija koja je prema procenama trajala oko 5 sati. Sada cela prijava traje svega nekoliko minuta, sve je u potpunosti elektronski, nema nikakve papirologije. I ono što je ključno, jeste da se radnicima garantuju pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu. A sa druge strane oni ne gube prava na socijalna davanja u slučaju da ih primaju. Takođe, fiksni je iznos poreza i doprinosa, koje plaćaju poslodavci za jednog radnika po danu. Prema rezultatima koje imamo, za ove tri i po godine, prijavljeno preko 72.000 radnika. Samo ove godine taj broj već premašuje 30.000 radnika. Ono što je interesantno je i to koliko poslodavaca koristi ovaj sistem. Sada je to preko 600 poslodavaca, s tim da da treba imati u vidu da ovaj sistem koriste i pravna i fizička lica.

Proizvodnja voća u 2021. godini iznosila je 1.436.122 tone, što je za oko 11,3 % manje u odnosu na prethodnu godinu. Sve je veći broj novih, intenzivnih zasada sa savremenom tehnologijom gajenja i većom gustinom sadnje.

Na skupu je učestvovalo desetak iskusnih stručnjaka i proizvođača iz Holandije koji su ukazali na to da Srbija treba da učini promenu u proizvodnji borovnica u smislu da i inovira sortiment a ne samo da koristi sortu Duke koja je u 99% slučajeva zastupljena u našim zasadima. Oni su ovom prilikom ukazali na značaj analize vode koja se koristi za navodnjavanje i prihranu biljaka jer od nje u velikoj meri zavisi prinos borovnica.

Berry Business Forum 2022 organizovao je Agro Belgrade uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Ambasade Kraljevine Holandije, USAID-ovog Economic Development Governance and Enterprise Growth Projekta i Beogradskog sajma, a na skupu je učestvovalo više od 250 proizvođača i stručnjaka.

Kod proizvodnje maline u 2022. godini očekuje se povećanje proizvodnje, u odnosu na prošlu godinu.