Finansiranje je najznačajniji i najsloženiji problem srpskog agrara. Imajući u vidu značaj poljoprivrede za celokupnu srpsku privredu, finansiranje agrara u Republici Srbiji se realizuje uz podršku države. Modeli finansiranja poljoprivrede u Srbiji nude značajne iznose sufinansiranja, povoljnije uslove kreditiranja, kao i razvijanje tržišnih uslova poslovanja. Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima ovakve modele finansiranja agrobiznisa, i to je važno iskoristiti. Svi koji se na ozbiljan način bave poljoprivredom ne bi trebalo da propuste ovakvu priliku za razvoj.

Pored nacionalnih mera i IPARD fondova (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj), od ove godine srpskom poljoprivredniku dostupan je i SCAP Projekat (Serbia Competitive Agriculture Project), po kojem učešće za uložena sredstva iznosi svega 10% od ukupnih troškova. Ovo je jedan od najopsežnijih projekata. Obuhvata najveće donacije i investicije u poljoprivredi. Konkurs je objavljen krajem marta.

Za 2020. godinu isplaćeno je  oko 11 milijardi dinara podsticaja, što predstavlja najveći iznos podsticaja u poslednjih nekoliko godina. Što se tiče ove godine- nastavlja se sa investicijama,  s tim da je sada uključena i Svetska banka kao novi projekat. Ovo je vrlo ozbiljan projekat gde se očekuju i  dobri rezultati.

Naravno, godinama unazad prisutne su i mere Pokrajine, kao i lokalnih samouprava. Primera radi, registrovano poljoprivredno gazdinstvo sa teritorije grada Beograda, a takvih gazdinstava je preko 35 000, sufinansira deo proizvodnje po principu predračuna, a sufinansiranje iznosi 80%.

Grad Beograd i ove godine nastavlja sa istim budžetom koji iznosi 180 miliona dinara ulaganja za 4 javna poziva – za nabavku mehanizacije (traktora i priključnih mašina),  za opremu za voćarstvo i povrtarstvo, zatim pčelarstvo i stočarstvo.

Pored svih ovih modela finansiranja, tu su i poslovne banke, koje gotovo sve u svom programu imaju predviđeno finansiranje poljoprivrede. Poseban akcenat je na finansiranju opreme, kupovini zemljišta i na saradnji sa velikim distributerima u Srbiji, jer uz njihovu pomoć i saradnju, omogućena je podrška i pomoć poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji.

Evidentan je porast proizvodnje kao i izvoza– podaci pokazuju da je u 2020. godini izvezeno 4,134 milijarde dolara poljoprivrednih proizvoda. Udeo srpskog agrara u ukupnom BDP-u je sve veći i značajniji. Otvorena su nam tržišta širom sveta. Što se tiče organske poljoprivrede, pre 10-ak godina izvoz je iznosio 3,4 miliona eura, a danas je to 37,5 miliona eura robe, i to u zemljama koje su platežno stabilne – Sjedinjene Američke Države, Kanada, Zapadna Evropa, Skandinavija.

Rešavanje problema finansiranja ima direktan uticaj na razvoj poljoprivrede u Srbiji. Razvojem poljoprivrede obezbeđuje se prehrambena sigurnost zemlje, a jasno je koliko je ta činjenica značajna.

Ovim putem pozivam ljude da se bave poljoprivredom, jer su ovakvi modeli finansiranje veoma stimulativni i isplativi!

Vladimir Živanović

direktor Agro Belgrade