Izvor: Daan Roosegaarde/Press Release

Holandija je nesumnjivo jedan od lidera u oblasti agrikulture u Evropi, ali i u svetu. Tajna njenog uspeha je u tzv. ,,zlatnom trouglu“ saradnje između naučne javnosti, privatnog i vladinog sektora. Ovakva umreženost ključnih aktera iz oblasti agrikulture omogućava osmišljavanje i realizaciju uspešnih inovacija koje posledično donose Holandiji status giganta u svetskoj agrikulturi. No, vrata nisu zatvorena ni za saradnike iz drugih oblasti, kao što je umetnost! Sve u službi boljih prinosa! Jedan od produkta ovakve saradnje je Projekat GROW.

Projekat GROW je projekat holandskog umetnika i inovatora Daana Roosegaardea inspirisan fotobiološkim tehnologijama, koje ukazuju na to da određene kombinacije plave, crvene i ultraljubičaste (UV) svetlosti mogu unaprediti rast biljaka i smanjiti upotrebu pesticida i do 50%.

Realizovan je u saradnji umetnika sa Univerzitetom Vageningen i holandskom Rabobankom sa ciljem da se isproba „svetlosni recept“ na polju praziluka od 20 000 m2 u Lelistadu. Specijalizovane LED diode se obično koriste za uzgoj useva u plastenicima i sve se češće vide na „vertikalnim farmama“ u gradovima. Međutim, naučnici veruju da postoji potencijal za upotrebu LED-a i u tradicionalnim ruralnim okruženjima, što se želi pokazati Projektom GROW.

LED svetla koja su na solarni pogon povećavaju količinu svetlosti koju biljke obično primaju tokom dana. Dodatno, projekat GROW istražuje i da li bi kratkotrajno izlaganje nekim talasnim dužinama UV svetlosti moglo smanjiti potrebu za pesticidima. Specifično ultraljubičasto svetlo aktivira odbrambeni sistem biljaka, a ono što je zanimljivo jeste da deluje na sve useve. Na taj način moguće je smanjiti upotrebu pesticida.

U planu je da se Projekat GROW, kao  i sama instalacija, predstave u 40 različitih zemalja kako bi se ,,svetlostni recept“ isprobao i na drugim podnebljima, vodeći računa o specifičnostima i kulturi.

Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), održiva hrana i poljoprivreda ključni su faktori za ispunjavanje sva četiri stuba sigurnosti hrane – dostupnost, pristup, korišćenje i stabilnost. Realizacija projekata kao što je GROW ključna je za uspostavljanje održive poljoprivrede.

Saznajte više o Projektu GROW na zvaničnom sajtu Daana Roosegaardea na linku OVDE.