POVRTARSTVO U SRBIJI

Idealna klima Srbije pogoduje proizvodnji raznovrsnog povrća. To nas čini glavnim izvoznikom i dobavljačem povrća za Jugoistočnu Evropu. Najznačajnije vrste povrća koje se proizvode u Srbiji su paprika, kupus, paradajz i krompir. Proizvodnja paprike je orijentisana ka proizvodnji pasterizovane paprike u različitim oblicima: iseckana, kuvana i pečena. Paprika se koristi i za proizvodnju aromatičnih začina, ali i pripremu tradicionalnog namaza od paprike, ajvara.

Pored paprike, proizvodnja kupusa je druga po značaju u Srbiji. Srpski ,,kiseli kupus“ se smatra delikatesom, a domaća potrošnja kiselog kupusa tokom zime je ogromna! Poslednjih godina je u porastu i proizvodnja zelenog graška, kao i kukuruza šećerca, zbog povećane potrošnje zamrznuog povrća za ,,brza jela“ širom sveta.

Proizvodnja krompira

Od svog povrća, u Srbiji se najviše proizvede krompir. U 2019. godini površine pod krompirom su iznosile 34.110 hektara, od čega se skoro 50% površina nalazi se u Centralnoj Srbiji. Prosečan prinos krompira iznosi 20,6 t/ha, što je za 19% više od prošlogodišnjeg. Samo u 2019. godini proizvedeno je 702.086 tona krompira.

Najveća proizvodnja krompira ostvaruje se u regionu Šumadije i zapadne Srbije (53%), sledi region južne i istočne Srbije (27%), region Vojvodine (17%) i region grada Beograda (3%). Posmatrano po okruzima najveća proizvodnja ostvaruje se u Moravičkom okrugu (opštine Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani i Čačak). Poslednjih godina dolazi do diverzifikacije proizvodnje i smanjuje se broj proizvođača koji imaju malu površinu pod krompirom i koji zbog toga nisu konkurentni na tržištu. Prozvodnja krompira u Srbiji pokazuje tendenciju ukrupnjavanja i specijalizovanja gazdinstava za ovu proizvodnju, kako sa sortimentom, tako i sa sistemima za navodnjavanje.

Krompir se najviše izvozio u svežem stanju, skoro 94%, dok se krompir u smrznutom stanju izvozio znatno manje 6%. U 2019. godini najviše se izvozio u CEFTA zemlјe i to u količini od 6.961 tonu, a u vrednosti izvoza od skoro 2,3 miliona dolara.

Pridružite nam se!

Prijavite se i rezervišite mesto na nastupajućem Međunarodnom sajmu Agro Belgrade 2022!

Prijavite se