Uspešno je završen treći Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2022!

Tokom tri dana trajanja ovog sajamsko-konferencijskog događaja predstavilo se čak 500 domaćih i međunarodnih izlagača iz oblasti poljoprivredne mehanizacije, sistema navodnjavanja i protivgradne zaštite, semenarstva i rasadničarstva, prihrane i zaštite bilja, ali i oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda od voća i povrća. Agro Belgrade 2022 bio je i mesto predstavljanja potencijala lokalnih samouprava i država iz regiona i drugih zemalja (Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Holandije…) u oblasti voćarstva i povrtarstva.

Agro Belgrade 2022 otvorio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je ovom prilikom istakao da je Srbija u 2021. godini izvezla voća i povrća u vrednosti od milijardu evra, dok će u budućnosti nastaviti da otvara i nova tržista.

Na svečanom otvaranju govorili su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, direktorka misije USAID-a u Srbiji Susan K. Fritz, ministar poljoprivrede Republike Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski, ministarka poljoprivrede Republike Albanije Frida Krisca, kao i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

U sklopu sajamskog dela održana je i trodnevna konferencija na kojoj je u okviru osam panel diskusija učestvovalo više od 30 domaćih i stranih panelista. Među njima su bili eminentni stručnjaci iz oblasti tržišta i plasmana svežeg voća, transporta voća i povrća, finansiranja voćarstva i povrtarstva, navodnjavanja, proizvodnje bobičastog voća, vinarstva i vinogradarstva. Snimke panel diskusija, kao i rekapitulaciju celog događaja, možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Agro Belgrade-a, OVDE.

Galeriju fotografija sa događaja možete pogledati OVDE.

Agro Belgrade 2022 podržali su Ministarstvo poljopoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Grad Beograd-Sekretarijat za poljoprivredu i USAID-ovo Projekat za konkurentnu privredu.

Hvala svima koji su bili deo Agro Belgrade-a 2022!

Vidimo se i naredne godine!