VOĆARSTVO U SRBIJI

Srbija je svetski poznata voćarska zemlja!  Na globalnom nivou, Srbija je prepoznata kao jedan od najvećih proizvođača i izvoznika maline (čuvena Ariljska), višnje (čuvena Oblačinska) i šljive. U Srbiji se intenzivno razvija i proizvodnja jagode, jabuke i borovnice, pa tako širom zemlje sve češće vidimo moderne, intezivne voćnjake i centre za pakovanje i preradu.

Veoma je važno istaći visok kvalitet voća, ali i prerađevina od voća proizvedenog u Srbiji. Idealna klima sa puno sunčanih dana pruža uslove za pravovremeno sazrevanje sa minimalnom upotrebom agrotehničkih mera. Može se stoga reći da je kvalitet glavni razlog što su srpski proizvodi od voća toliko cenjeni na svetskom tržištu!

U 2020. godini izvoz srpskog voća je dostigao 645 miliona evra, a u poslednjih 10 godina izvoz raste po stopi od 7% na godišnjem nivou (CAGR%). Sa gotovo 32% učešća u ukupnom svetskom izvozu smrznutih malina, kupina i ostalog bobičastog voća, Srbija je uz Poljsku i Čile među prva tri najveća snabdevača svetskog tržišta „crvenim zlatom“. U 2020. godini Srbija je izvezla smrznuto i sveže bobičasto voće u vrednosti od 364 miliona evra, pri čemu prednjači smrznuta malina, sa oko 300 miliona evra izvoza.

Izvoz jabuke prednjači u svežem segmentu sa ukupno 110,5 miliona evra izvoza u 2020, gde pored tradicionalno najvećeg tržišta Ruske Federacije, srpska jabuka sve češće nalazi put do potrošača u zemljama Persijskog zaliva, Velikoj Britaniji, Rumuniji i na drugim tržištima. Međutim, sve je značajniji i izvoz svežeg bobičastog voća koji u 2020. dostiže 37,4 miliona evra. Poslednjih godina značajno raste izvoz svežih borovnica (u 2020. g. 16,8 miliona evra) i svežih jagoda (u 2020. g. 15 miliona evra).

Sa izvozom od 51,4 miliona evra, izvoz koštičavog voća (šljive, višnje, trešnje, breskve i kajsije) predstavlja još jednu veliku mogućnost srpskog voćarstva. Ovako uspešan izvoz voća iz Srbije prate izrazito velika ulaganja u opremu, infrastrukturu, tehnologiju i standarde, gde proizvođači, pored klasičnih izvora finansiranja, uspešno koriste državne i evropske podsticaje radi unapređenja proizvodnje.