VOĆARSTVO U SRBIJI

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, voćartsvo čini 11% ukupne poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Ako posmatramo prirodne faktore koji uslovljavaju proizvodnju, Srbija je povoljna za uzgoj različitog voća- od limuna do zimskih sorti jabuka i krušaka! S tim u vezi, različiti regioni Srbije pogodni su za uzgoj različitog voća vrhunskih rezultata po pitanju kvaliteta i prinosa.

Najznačajnije voćne vrste u Srbiji, a koje se tradicionalno gaje na ovom prostoru, su šljiva, malina, jabuka i višnja. I ostale kontinentalne voćne vrste, kao što su breskva, kruška, kajsija, trešnja, kupina, tradicionalno se gaje u pojedinim regionima Srbije. Poslednjih godina u ekspanziji je proizvodnja bobičastog voća, pre svega borovnice, ali i ribizle i aronije.

Važno je istaći visok kvalitet voća, ali i prerađevina od voća proizvedenih u Srbiji. Možemo da kažemo da su naše voće i proizvodi od voća veoma cenjeni na svetskom tržištu upravo zbog svog kvaliteta!

Od ukupne površine korišćenog poljoprivrednog zemljišta, 5,26% zauzimaju voćnjaci, a u hektarima to iznosi 182 923 ha. Stručnjaci se slažu da Srbija ima kapacitet za povećanje zasada voćnjaka, s obzirom na povoljne klimatske uslove i zemljište koje pogoduje gajenju voća.

Proizvodnja jabuke

Jabuka je voćka koja zauzima drugo mesto kada je u pitanju proizvodnja voća u Srbiji. U 2019. godini zasadi jabuke prostirali su se na površini od  26.089 ha, sa prinosom od 19,1t/ha, dok je ukupna proizvodnja jabuke iste godine bila 499.578 tona.

U skladu sa intenzifikacijom i modernizacijom proizvodnje jabuke, menja se i struktura proizvođača.  Do pre deset godina to su bili individualni proizvođači koji su tradicionalno uzgajali jabuku na površinama od 2-5 hektara. Poslednjih godina, to su proizvođači sa više od 10 ha voćnjaka i ULO hladnjačama, odnosno komercijalna polјoprivredna gazdinstva koja postepeno povećavaju površine i modernizuju proizvodnju, uvode nove tehnologije i spremni su da angažuju stručna lica. Sa druge strane, sve je veći broj kompanija koje imaju zasade veličine od 30 do 250 ha. To su savremeni intenzivni zasadi  uz primenu najmoderne tehnologije gajenja. Prosečan prinos je oko 50-70 t/ha, sa fokusom na maksimalni procenat prve klase jabuka.

Vodeća sorta u Srbiji je još uvek Ajdared, sa učešćem od 20-25% u strukturi proizvodnje. U poslednjih nekoliko godina dolazi do izmena u sortimentu, tako da Ajdared polako gubi primat i biva zamenjena nekim novim sortama i klonovima koji pripadaju grupi jesenjih sorti sa ranijim periodom sazrevanja, čime je proširen period berbe jabuke.

Postoji izraženi trend uvođenja drugih sorti u zavisnosti od zahteva tržišta. Raste zastuplјenost  Greni Smita i Zlatnog Delišesa i Jonagolda. U manjoj meri su prisutni Crveni Delišes, Gloster, Mucu, Gala i dr. U proizvodnju su uvedene i klubske sorte: Pink Lejdi, Modi, Fudži Kiku.

Proizvodnja maline

Na osnovu zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku, površine pod zasadom malina u 2020. godini bile su 24.028 ha, sa ukupnom proizvodnjom od 118.674 tona, i prinosom od 4,9 t/ha. Proizvodnja malina 2020. godine veća je za 15% od prosečnog petogodišnjeg proseka, i iznosi skoro 119 hilјada tona.

U 2020. godini izvezeno je 109.309 tona maline u vrednosti izvoza od skoro 261,6 miliona evra,  odnosno za 21,3% više u odnosu na vrednost izvoza prethodne godine. Malina se pretežno izvozi u smrznutom stanju (oko 98,5 %). Najveće količine maline izvoze se u zemlјe Evropske unije u iznosu od 90.937 tona, a u vrednosti izvoza od skoro 211,2 mil. evra (Nemačku, Francusku, Belgiju, Veliku Britaniju, Švedsku, Holandiju, Polјsku, Austriju, SAD, Kanadu, Rusku Federaciju i druge). Nemačka i Francuska su najveći kupci srpskih malina, i izvoz u ove dve zemlјe čini skoro 49% ukupnog izvoza, u količini od 53.445 tona i u vrednosti od skoro 120,5 mil. evra.

U odnosu na ukupan izvoz voća u 2020. godini, koji je iznosio 644,6 miliona evra, malina je učestvovala sa 40,6% u ukupnoj vrednosti izvoza svog voća.

Pridružite nam se!

Prijavite se i rezervišite mesto na nastupajućem Međunarodnom sajmu Agro Belgrade 2022!

Prijavite se